Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
(3)
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
(1)
Filia nr 3 (ul. Toruńska 87)
(1)
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
(1)
Autor
Adamska-Patruno Edyta
(1)
Bester Jagoda
(1)
Borkowska Urszula (1950- )
(1)
Bąk-Sosnowska Monika
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Jastrzębska-Mierzyńska Marta
(1)
Jurczuk Małgorzata
(1)
Kiełczewska Barbara
(1)
Maciorkowska Elżbieta
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Pawluczuk Iwona
(1)
Roszko-Kirpsza Izabela
(1)
Rychlik Agnieszka
(1)
Smarkusz-Zarzecka Joanna
(1)
Spodaryk Mikołaj
(1)
Stefańska Ewa (1961- )
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Wasiluk Diana
(1)
Witczak-Sawczuk Katarzyna
(1)
Zakrzewska Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Lekarze
(2)
Studenci
(2)
Szkoły branżowe
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Żywienie chorych
(4)
Dietetyka
(2)
Ajurweda
(1)
Choroby dziecięce
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Dzieci chore
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Opieka długoterminowa
(1)
Opieka nad pacjentem
(1)
Opiekunowie medyczni
(1)
Pielęgniarstwo
(1)
Podawanie leku
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Tarczyca
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Żywienie dojelitowe
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Materiały pomocnicze
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kulinaria
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Toruńska 87)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Zrealizowano ze środków finansowych ANWIL S.A.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 Anwil (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zrealizowano ze środków finansowych ANWIL S.A.
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjalności.
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjalności.
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjalności [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 Anwil (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 6 (ul. Żytnia 66/68)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opiekun medyczny : nowe umiejętności / Agnieszka Rychlik, Iwona Pawluczuk. - Wydanie I. - Poznań : Centrum Rozwoju Edukacji Edicon sp. z o.o., 2019. - 119 stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Rok wydania na podstawie strony internetowej wydawcy.
Zrealizowano ze środków finansowych ANWIL S.A.
Chcesz wiedzieć, jak zmieniła się podstawa programowa dla zawodu opiekun medyczny? O jakie obszary musisz poszerzyć dotychczasową wiedzę i umiejętności? Najnowsza książka Agnieszki Rychlik i Iwony Pawluczuk odpowiada na każde z tych pytań. Opiekun medyczny. Nowe umiejętności to kolejna pozycja w ofercie Wydawnictwa EDICON, która powstała z myślą o słuchaczach i absolwentach kierunku opiekun medyczny. Zmiany w podstawie programowej, i związane z nimi nowe wymagania stawiane adeptom tego zawodu, skłoniły autorki do omówienia zagadnień wykraczających poza ramy wcześniejszej publikacji Czynności higieniczne, pielęgnacyjne i opiekuńcze. Książka nie tylko poszerza wiedzę odbiorców i umożliwia zdobywanie umiejętności z innych obszarów, ale również zwraca uwagę na obowiązujące regulacje prawne. Opisując czynności z zakresu działań opiekuńczych i zaspokajania potrzeb pacjenta, autorki stawiają wyraźną granicą pomiędzy samodzielnym działaniem opiekuna medycznego a zadaniami, które mogą być realizowane wyłącznie pod nadzorem pielęgniarki lub lekarza. Prosty język, zachowanie schematu opisu algorytmów znanego z Czynności higienicznych, pielęgnacyjnych i opiekuńczych oraz zdjęcia wykonane w pracowni opiekuna medycznego to niewątpliwe atuty książki. Mocne strony: - autorki są pielęgniarkami z bogatym doświadczeniem zawodowym, instruktorkami praktycznej nauki zawodu, - profesjonalne zdjęcia wykonane w pracowni opiekuna medycznego specjalnie na potrzeby publikacji, - bibliografia wskazująca na źródła, - pytania kontrolne po każdym rozdziale, - istotne informacje ujęte w ramki i graficznie wyróżnione z tekstu głównego, - wszystkie zabiegi przedstawione zostały według jednorodnego schematu obejmującego cele, materiały, środki, zasady i kolejność wykonywania działań zabiegu zgodnie z wymogami egzaminu zawodowego dla opiekuna medycznego [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 614 Anwil (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej