Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(10)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
(2)
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
(9)
Autor
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Gawrońska Karolina
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Konior Dominika
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Pieńkos Magdalena
(1)
Radej Alicja
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Smile Olga
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Odbiorca
Cukrzycy
(1)
Temat
Kuchnia wegańska
(10)
Żywność wegańska
(4)
Weganizm
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Kuchnia polska
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Chleb
(1)
Ciąża
(1)
Desery
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Insulinooporność
(1)
Nabiał roślinny
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Warzywa
(1)
Żywność bezlaktozowa
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(8)
Przepisy kulinarne
(7)
Poradnik
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(10)
Hobby i czas wolny
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Prosto z roślin : radosna sztuka celebrowania weganizmu / Alicja Radej. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
O walorach kuchni wegańskiej, czyli opartej na produktach pochodzenia roślinnego, przekonuje się każdy, kto choć raz skosztuje potraw przygotowanych zgodnie z zasadami tej diety. Dodatkowo wydobywa doskonałe smaki często z produktów dobrze znanych i pokazuje, jak w prosty sposób przyrządzić potrawy zaspokajające największych łakomczuchów...[nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wegańskie desery : 100 przepisów / Marta Krawczyk. - Wydanie I. - Warszawa : SBM, copyright 2018 - 192 strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Zbiór wypróbowanych przepisów na apetyczne desery przyrządzane bez nabiału i jaj to najlepszy dowód na to, że kuchnia wegańska jest pełna inwencji, smaków, aromatów i kolorów. Wbrew pozorom wegańskie desery to nie tylko sałatki owocowe, lecz także ciasta, ciasteczka, czekoladowe przysmaki, musy, kremy i mnóstwo innych pyszności, które zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienie. Okazuje się, że lista produktów roślinnych, jakimi można zastępować składniki tradycyjnych deserów, jest niezwykle bogata, a możliwości ich łączenia wręcz nieograniczone. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wege w kwdrans : 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej + ekstra porady dla wege ciąży! / Katarzyna Gubała. - Wydanie II rozszerzone. - Gliwice : Helion, copyright 2019. - 279, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Wydanie II rozszerzone o rozdziały poświęcone diecie wege w ciąży! Nie masz czasu na gotowanie? Tylko 15 minut dzieli cię od zdrowego posiłku. Daj się przekonać. Do tych przepisów nie potrzebujesz używać rzadkich, trudno dostępnych składników ani skomplikowanego sprzętu. Tylko warzywa, owoce, kasza, ryż, trochę przypraw, zdrowy olej, do tego blender — i jesteś najedzony! Wege w kwadrans to książka dla każdego, komu wydaje się, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest skomplikowana, trudna i czasochłonna. To też książka dla wszystkich, którzy chcieliby gotować roślinnie, a nie wiedzą, od czego zacząć. Wege w kwadrans to aż 125 zdrowych przepisów, które można wykonać w 15 minut lub maksymalnie w pół godziny, gdy wliczyć w to czas gotowania ryżu, kaszy czy soczewicy. "Napisałam od serca, ugotowałam z pasją. Mam nadzieję, że każdego dnia znajdziesz kwadrans na zdrowe gotowanie." - Katarzyna Gubała [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinny nabiał : 133 przepisy na potrawy bez laktozy / Olga Smile. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, 2020. - 301, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Kompendium wiedzy dla wegetarian i wegan oraz wszystkich, którzy kochają eksperymentowanie w kuchni. Roślinny nabiał w całości poświęcony jest zamiennikom produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Znajdziesz tu przepisy na m.in. fetę z migdałów lub orzechów nerkowca, czekoladowy serek jaglany, śmietanę z białego ryżu, serek ze słonecznika, kefir sojowy, jogurt z kaszy jaglanej, ser z ziemniaka, majonez łubinowy, mleko z siemienia lnianego oraz sery do krojenia w plasterki na kanapki. To książka kulinarna nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla tych, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na alergię, chorobę hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę. W książce znajdziesz: - ponad 130 przepisów na mleka roślinne, śmietany, masła, jogurty, kefiry, twarożki, majonezy i sery - wspaniałą bazę podstawowych przepisów do inspiracji w codziennym gotowaniu - sposoby na estetyczne podanie dań - wskazówki jak elastycznie podchodzić do gotowania - informacje dotyczące zdrowotnych właściwości produktów. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce błędnie przypisany ISBN.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świętowanie z insulinoopornością / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Wydanie I. - Łódź : Feeria, 2020. - 312, [9] stron : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Na okładce: Boże Narodzenie, sylwester, Wielkanoc, majówka i urodziny.
Czy święta i inne mniej lub bardziej uroczyste okazje muszą być związane z objadaniem się, złym samopoczuciem, dodatkowymi kilogramami i… wyrzutami sumienia? W końcu nawet dla zupełnie zdrowych ludzi świąteczny czas bywa wyzwaniem, a co dopiero dla osób z insulinoopornością… Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, autorki bestsellerowych poradników dla insulinoopornych, dowodzą, że w święta można jeść pysznie, nie rezygnując ze zdrowego stylu życia i przestrzeganych na co dzień zasad żywieniowych. Z ich pomocą przejdziesz przez świąteczny czas lekko, smacznie i zdrowo. Ekspertka od insulinooporności Dominika Musiałowska poradzi, jak przygotować się do świąt i jak pokonać trudności, z którymi spotykają się w tym czasie insulinooporni: od krewnych podtykających pod nos pyszne, ale często niezdrowe potrawy po konflikty przy stole i stres, który wiele osób dosłownie zajada. Dietetyczka Magdalena Makarowska podsunie ci natomiast pomysły na smaczne i zdrowe potrawy na tradycyjnie polskie święta - Boże Narodzenie i Wielkanoc - a także na spotkania w gronie bliskich: sylwestra, urodziny, majówkę czy popularne grille. A jeśli lubisz kuchnię roślinną, będziesz się mogła cieszyć przepisami w wersji wege [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; [ilustracje Ola Niepsuj]. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Centralna (ul. Warszawska 11/13)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Filia nr 2 (ul. Dziewińska 17)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej